Majlis Akikah and Berendoi for Prince Miki

Spread the love

Sometimes late at night, while nursing Miki I looked out the window and wondered why the baby’s poop have to stink so much I thought of Chico. Is he doing well up there? Perhaps we should send him a buddy…

So on the 1st March 2008, we fulfilled the deed of akikah for our baby, praising Allah swt for the perfect little boy that has completed our lives. Miki was 45 days old and I was practically done with my confinement. And because little Prince Miki is so precious I thought maybe we should have a berendoi ceremony for him too! Both the kenduri akikah and berendoi ceremony was done at my mother’s house in Penang and everything was done in such beautiful momentous kampung style.

Kenduri Akikah Miki

We bought Coco the Bull at Sg Bakap and he was transported by lorry to the island. Coco was slaughtered at my mother’s own backyard the day before the ceremony. Her neighbors and friends worked hands in hands in preparing for the sumptuous feast, bergotong-royong just like those days in kampungs. We had Azman’s fave sup tulang and for the luncheon Coco was turned into delicious beef curry and daging masak hitam. The latter was cooked specially by my mother in law. Other than that, on the menu, we had kerabu perut & pucuk paku, sambal sotong, fried fish and fruits.

Berendoi ceremony

Woundn’t it be cute if Miki could wear a baju melayu for his berendoi? I really dont think an OshKosh jumpsuit would be appropriate.hehe.So we searched high and low for a pair of tiny baju melayu fit for newborns. No tailor wanted to make one so small and at last his grandparents managed to get him a pair all the way from Kedah. Though it was still quite big for him and the color didn’t really go with the swing, bunga telur or door gifts! Still our little boy was the handsome prince of the day! Yeah! By the way my kebaya didn’t match the golden yellow theme color either! :p

Miki in his cradle

For those who didn’t know, berendoi is one of those Malay traditional ceremonies to celebrate newborns, popular in the northern states of Malaysia. The celebrated baby will be placed in a swing and will be lullabied by a marhaban group of elderly. Berendoi is a traditional custom that is almost forgotten, which makes it more a reason why I want one for Miki. The group arrived at 2pm, first they recited the marhaban before calling upon Miki to be placed in the decorated swing for the berendoi song/poem.Our baby never got on a swing before and I was rather worrying if he would cry, but such a sport Miki was, he slept soundly the whole time.

Berendoi ceremony for Prince Miki

Thank you to all our family ands friends who came for the luncheon, especially those from all the way in KL. Azman and I are very much honored with your presence as much as we are pleased to have another Malay tradition preserved. As for Coco, happy grazing the green green grass in heaven. And be nice to Chico!

You may also like...

30 Responses

  1. Miki is soooooooooooo comel! Sorry that I couldn’t make it as our car is not in a travelling condition. Takots nanti terpeleot on the way

    The lauk pauk looks so sedap yums yums! Nothing beat kenduri kampung style 🙂

  2. Nize says:

    ahh..terlepas aku majlis akikah itu.., Uuu..uu..sungguh menyelerakan!! =P kepeh kepeh kepeh

  3. eintanz says:

    awww he’s soooo cute. and look at you, all radiant, glowy and…THIN! congrats again babe.

  4. Iena says:

    waaaahhhhh…cutenye!!!! Grand tuuhhh…uhuhuhuh

  5. bani :* world peace says:

    sapa pulak yg ‘mengkendurikan’ otak, mata coco? mesti sedapppp

  6. Dona says:

    aaaarrrggghhh!!!!!

    you are thin! i envy you!

    as for the lil prince, sigh, he is gorgeous! look at his cute chin!

  7. kawaii_desu says:

    tomeyyy

    anak hang bukan hang hehehe
    hang tetap [polotil hehehe

    anyway, sorryla aku tak dapat menghadirkan diri…
    only the following aku balik penang… tu pun aku demam teruk… just turun ngundi je.

  8. essentric says:

    woman. u look AWESOME! all happy and pretty. baby and hubby are perfect accessories 😛

  9. zAkiah says:

    Hey I wanna compliment u; U have a great body! Even after having a baby, ure so slim!! 🙂

  10. rena says:

    goreng pon sodap!

  11. Unit Alumni Za`ba says:

    salam,
    jika anda ingin mendapat informasi atau mendaftar secara rasmi sebagai Alumni Za`bahan, sila hantar butir-butir peribadi anda ke alamat e-mail ini….
    alumnizaba@yahoo.com.my atau princesseira_cyco@yahoo.com.sg.

    untuk makluman anda sekalian,
    pada tahun ini, Unit Alumni Za`ba 07/08 akan mengadakan sekali lagi Malam Alumni Za`ba. pada 5 April 2008, bertempat di Hotel Seri Pacific, PWTC.
    untuk maklumat lanjut, e-mail kepada alamat e-mail di atas.
    kerjasama anda amat dihargai….
    Diharap warga Alumni dapat datang untuk menjayakan sekali lagi Malam Alumni Za`ba 08….
    thanks…

  12. ekceli nama sebenar coco adalah coco chanel. penyembelihan coco telah memberikan kesyahduan kepada kanak kanak di sekeliling rumah kerana dilakukan secara live dihadapan org ramai termasuk bikonan and friends.

  13. kawaii_desu says:

    hahah

    coco chanel…
    awat coco kuruuih??

  14. Diyana says:

    Guys, thanks! and kawaii, coco kuruih sebab tak gundu macam hang! haha

  15. kawaii_desu says:

    polotil sungguh minah ini

  16. coco kuruih sbb dia suka lari setempat bila bersenam.

  17. Hi there!! maaf ya, i haven’t dropped by your blog this month. Sekali I came here, I saw many new posts 😀 malu lah saya 😉 your lil prince is so comel 😀 the majlis berendoi is just fabulous. great that you and your family are still following the tradition. I love the swing.

  18. yasmin akan mamadanish says:

    Aik..awat comment aku takdak pun??
    Takpa la aku type balik..aku sungguh terharu ngan adat2 berendoi ni..aku baru tau rupanya ia adalah suatu adat negeri aku..kekek*thanx Dee*

    Aku suka sungguh tgk the way hangpa tangkap gambaq..cantik sungguh…sape kan gerangan cameraman nye?

  19. yasmin aka mamadanish says:

    Aik..awat comment aku takdak pun??
    Takpa la aku type balik..aku sungguh terharu ngan adat2 berendoi ni..aku baru tau rupanya ia adalah suatu adat negeri aku..kekek*thanx Dee*

    Aku suka sungguh tgk the way hangpa tangkap gambaq..cantik sungguh…sape kan gerangan cameraman nye?

  20. mama win says:

    huhu…dena hang dah kuruih la…huhu sonok latu…

    cam best je hari tu syang aku x dak la…cis…

  21. azizi says:

    kenapa namakan lembu yang hendak di akikahkan…
    hukumnya anda perlu semak dengan jabatan ugama….
    adakah akikah tersebut sah????

  22. bani hensem? says:

    jabatan agama takde kuar hukum kot utk org yg merapu tulih blog ni menamakan lembu lembu itu kerana hendak menceriakan misi penulisan. lembu itu adalah sangat konpius jika dinamakan A, B, ataupun C. lagi mengharukan jika lembu itu nama Kepeh-Kepeh. kalau letak nama LV atau Guess kene bayar royalti kot sbb mungkin disaman kerana menciplak nama jenama antarabangsa. lain le kalau penulis blog ni bela lembu tu sebagai haiwan kesayangan….

  23. Nize says:

    Pak japaq ada sekor lembu, dia sgt sayang lembu itu..namanye BAN BAN BONG..!!..tapi en. azizi boleh register nama tu, takde dalam surat beranak lagii…Uuu..uUUu..kepeh kepeh =P

  24. azman says:

    azizi,

    apa apa saja la bro. Islam tu bukan jabatan agama punya.
    sah ke tak sah tu..biar Allah swt yg tentukan.

    tak payah la risau sgt pasal akikah ni sah ke tak.
    yg penting..niat nak sedekah tu tak terpesong.

    setakat nak tanya ustaz cabuk kat jabatan agama..baik tak payah la…
    isu ratu cantik pun tak leh setel…
    lagi baik aku tanya lebai Google je..lagi banyak hukum hakam dan hadis2 dia boleh bagitau..hahaha..

  25. Diyana says:

    Azizi,

    Sebenarnya nama lembu itu bukan Coco, tetapi saya panggilnya Coco Ku Sayang!

    Syarat wajib qorban mengatakan:-

    1) Haiwan yg boleh dikorban perlu dari kategori al-an’am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), kambing dan biri-biri sama ada jantan atau betina.

    2) Bagi Lembu/kerbau/kambing; perlu berusia 2 tahun masuk ke 3 tahun.

    Tidak dinyatakan lembu yang diberi nama, samada Coco, Kepeh hatta Azizi sekalipun haram dikorbankan. Maka janganlah kita sesama manusia mengharamkan perkara2 yg tidak nyata. Diharap adik Azizi faham dengan penerangan ini.

    Sumber dari sini

  26. zaidi says:

    hai diyana..kita member dlm facebook..tgh cari2 info ttg aqiqah terjumpa blog u..walau dah agak lewat, i nak ucap tahniah dgn kehadiran baby u yg cute tu..jumpa di fb!

  27. marini says:

    Salam…
    cantik la decoration untul buaian tu…boleh bg saya no mak andam yg handle decoration tu? TQ!

  28. abg man says:

    cuba buka saya punya berendoi kusayang…..tinggi 7 kaki lebar 4 kaki…

  1. March 10, 2008

    […] Austin Movie Blog wrote an interesting post today onHere’s a quick excerpt Sometimes late at night, while nursing Miki I looked out the window and wondered why the baby’s poop have to stink so much I thought of Chico. Is he doing well up there? Perhaps we should send him a buddy… So on the 1st March 2008, we fulfilled the deed of akikah for our baby, praising Allah swt for the perfect little boy that has completed our lives. Miki was 45 days old and I was practically done with my confinement. And because little Prince Miki is so precious I thought maybe we should ha […]

  2. October 15, 2012

    […] Marhaban. It was a little deja-vu for me. Seems like just yesterday we had the same for Miki (Read it HERE) but this time around it couldn’t be any happier for us. We have two sons now! Such perfect […]

Leave a Reply